The latest release of Kelloo gives you even greater flexibility and control over your resource plans. Now you can plan your work in FTE (full-time equivalent) as well as days and agile story points.
What does FTE mean?
FTE is a simple concept but does seem to cause some confusion. FTE is used in resource planning and resource management because it allows managers to compare the resource capacity of people who have different working patterns or work different hours.
A person who works full-time is considered to be 1 FTE. If someone only works 50% of the hours of a full-time person, they would be considered .50 FTE.
If you have a mix of full-time and part-time resources it can be hard to figure out how much work they can provide you. But by expressing the resources as FTE we can easily quantify how much work they can do by equating the resources to full-time people.
How to calculate and work out FTE?
Let us use a simple example. Assume a full-time worker in your organization works 5 days a week, 8 hours per day which is 40 hours across the week.
You have a team of people with the following working patterns:
5 people who work 5 days a week, 8 hours a day.
1 person who works 4 days a week, 8 hours a day.
1 person who works 1 day a week for 4 hours.
The team would have a size of 5.9 FTE. Which means the team has the same capacity for work as 5.9 full-time people.
How did we work this out? The math is quite simple:
5 days x 8 hours = 40 hours / 40 hours = 1 FTE. We have 5 people with this working pattern, so 5 FTE.
4 days x 8 hours = 32 hours / 40 hours = 0.8 FTE. We have 1 person with this working pattern so 0.8 FTE.
1 day x 4 hours = 4 hours / 40 hours = 0.1 FTE. We have 1 person with this working pattern so 0.1 FTE.
How to use FTE in Kelloo
When you assign work in Kelloo you now have an additional option of FTE. This is useful because often when allocating work, people think in terms of how many people they need to do the job and not how many days will it take.
When we allocate work using FTE in Kelloo, Kelloo works out for us what this means in terms of days.
In the example below, we have Kelloo set up to mean 1 FTE = 5 days per week.
When we assign 2 FTE of the development team to the CRM project for 4 weeks, Kelloo allocates 40 days work over 4 weeks.
The development team consists of a mix of people with different working patterns, but this does not matter to us. Assigning 2 FTE of the development team tells Kelloo to assign the amount of work that 2 full-time people could do over 4 weeks.
- 1 FTE = 5 days, so…
- 1 FTE for 4 weeks = 20 days, so…
- 2 FTE for 4 weeks = 40 days.